فواید و مضرات گیاهخواری چیست؟
به گزارش طرفداران رونالدو، گیاهخواری نیز مانند دیگر رژیم های غذایی معایب و مزایایی دارد. یک فرد می تواند با توجه به دلایل اخلاقی حقوق حیوانات و سلامتی بدن به گیاه خواری فکر کند. امروزه گیاهخواری در دنیا محبوبیت زیادی پیدا نموده است.
اگر نگاهی اجمالی به تغذیه اولین انسان ها داشته باشیم، متوجه می شویم که انسان نیز مانند حیوان از روی غریضه به انتخاب خوراکی ها و مواد غذایی می پرداخته و با کشف آتش، متوجه شد که غذای خود را می تواند به صورت پخته طبخ نموده و طعمی متفاوت را امتحان کند. بدین ترتیب پخت و پز در زندگی انسان ها جای گرفت تا حدی که هر کس فنون آشپزی مخصوصی را کشف کرد. در ادامه به بحث فواید و مضرات گیاهخواری بیشتر خواهیم پرداخت.
گیاهخواری چیست؟
گیاهخواری به چند دسته تقسیم می شود:
1. خام گیاهخواران: این دسته از افراد فقط از گیاه و میوه و دانه های میوه های خام استفاده می نمایند و به هیچ وجه از لبنیات، کوشت، تخم مرغ و فراوراده های حیوانی استفاده نمی نمایند.
2. فروگنیسم ها: این دسته افراد به خوردن میوه و گیاهان می پردازند اما با این تفاوت که معتقدند همانطور که نباید به حیوانات آسیب رساند آن دسته از گیاهانی که با خوردن و تغذیه به آنها آسیب می رسانیم نباید استفاده کنیم و ممنوع است.
3. گیاهخواری شیر و تخم مرغ: این گیاهخواران گوشت نمی خورند اما لبنیات و تخم مرغ و فراورده های گیاهی را مصرف می نمایند.
4. پیکیترینیسم ها: این دسته از گیاهخوارن علاوه بر خوردن فراورده های گیاهی، گوشت های دریایی مانند ماهی و صدف دریایی نیز مصرف می نمایند.
5. گیاهخواران مالی: این ها افرادی هستند که به دلیل شرایط بد مالی به این نوع گیاهخواری روی آورده اند. این دسته از گیاهخواران، محصولات گوشتی را مصرف ننموده و فقط از محصولات غیر گوشتی دیگر حیوانات استفاده می نمایند.
6. میوه خوارها: این ها کسانی هستند که بدن خود را با خوردن میوه های مختلف تغذیه می نمایند.
7. وگانیسم ها: که به دلیل حفاظت از محیط زیست و یا دلایل مذهبی و عدم کشتن حیوانات به این رژیم روی آورده اند.
دکتر پاکنژاد می گوید:
پیشنه خام گیاه خواری به ده هزار سال پیش بر می شود؛ انسان شناختی از پختن غذا نداشت و آن ها بسته به احتیاج بدنی خود، مواد غذایی را انتخاب می کردند. نکته اصلی اینجا است که انسان امروزی، وابسته به هوس خود، نوع غذا را انتخاب می نماید و هیچ گونه توجهی به ضررهای تغذیه ای خود ندارد. به قول صادق راهنمایی در کتاب فواید گیاه خواری، انسانذاتاً میوه خوار و دانه خوار بوده است. شما زمانی که جلوی کودک دو ساله ای گوشت و میوه می گذارید، او غریضی به سمت میوه متمایل می شود. انسان، نه مانند درندگان، دندانی همچون آن ها برای برش گوشت دارد و نه دندانی همچون گوسفند که بتواند گیاهان را بجود و به خوبی هضم کند. حتی روده حیوانات، نسبت به انسان کوتاه تر بوده و غذا را هضممی نمایند؛ اما روده انسان طولانی و بلند است و شما اگر گوشتی مصرف کنید، درون روده فاسد می شود و تا مدت طولانی همان جا باقی خواهد ماند. بیشتر امراض و بیماری کبدی، معده، روده و سرطان ها از نوع تغذیه و استفاده از گوشت می باشد. گوشت، علاوه بر ویتامین ها و فوایدش، همچون سمی در بدن شما عمل می نماید. بیشتر جنگ ها در جامعه، عصبانیت و مقدار خشونت انسان ها، خصوصیات پست اخلاقی، به مصرف گوشت بر می شودکه انسان را به درنده ای بزرگ تبدیل می نماید. او به مرور سرد شده و عطوفتش را از دستمی دهد. تمامی بشر، حیوانات، عادات همیشگی غذایی خود را حفظ نموده اند و فقط انسان است که در نوع تغذیه خود دست کاری های متمادی انجام داده است.
تمام دنیا از نظم خاصی پیروی می نمایند، شب می رود و پشت سر آن روز می آید. کهکشان ها با نظم خاصی کنار هم چیده شده اند و…
به همین ترتیب بدن انسان، از روده تا معده، کبد و قلب و… هرکدام ساختار و کار مخصوص به خود را دارد و پذیرای تغذیه نادرست نیست. انسان برای سلامتی کامل بدنی خود احتیاجمند نظم در نوع تغذیه و تغذیه صحیح و سالم است.
با صنعتی شدن، انسان بر تمام نعمت ها دست برد و آن ها را دچار تغییر کرد. خشخاشی که خداوند به صورت طبیعی آفریده است و فواید مختلفی دارد، با تغییرات خود و آتش زدن، آن را به خاکستر تبدیل و دود آن را در حلق خود فرو می نماید و به هزاران بیماری ناعلاج مبتلا می شود. انسان شخصیت طمع ورز و لذت دوست دارد اما غافل از آن که هر لذتی سالم نبوده و علاوه بر نابودی خود و بشر، بر زندگی آیندگان خود تأثیر می گذارد.
با تولید کردن دانه های خوراکی درکارخانه ها با استفاده از دستگاه های صنعتی، تقریباً نصف بیشتری از فواید آن را از بین می برد. دانه های خوراکی، برای حفظ ویتامین های خود، همان گونه که از زمین بیرون می آیند، بدون هیچ تغییری باید خورده شوند.
فواید گیاهخواری برای سلامت بدن
1. درمان فشار بالا
محققان می گویند که یک رژیم گیاهخواری می تواند درمان خوبی برای فشار خونبالا باشد. کسانی که فشار خون بالا دارند می توانند با رژیم گیاهخواری صحیحفشار خون خود را درمان نمایند.
2. مرگ و میر را کاهش می دهد
گفته می شود که گیاخواران سالم تر از بقیه افراد هستند. درست است که می گویند در گوشت ویتامین های فراوانی وجود دارد اما این نوع ویتامین ها فقط در گوست نیست و با سبزی ها و میوه های دیگر تأمین می شود؛ از طرفی گوشت بیشتر از فوایدش، ضررهای بیشتری دارد.
3. کاهش آسیب به محیط زیست
اگر ما می خواهیم که مقدار آلودگی محیط زیست را کاهش دهیم بهتر است تا مصرف گوشت خود را کمتر کنیم. این دنیا مجموعه ای زنجیره است که شیر و پلنگ، گاو و گوسفند را و گاو و گوسفند، گیاهان را می خورند. اگر این سیستم طبیعی را رعایت کنیم مسلماً از آسیب رساندن به طبیعت، آتشسوزی، تغییرات آب و هوا، سیل و زلزله جلوگیری خواهیم کرد.
4. از بین رفتن بیماری دیابت
رژیم گیاخواری دیابت را از بین خواهد برد. آنالیز های صورت گرفته بر روی بیماران دیابتی نشان می دهد که با رعایت رژیم گیاهخواری شیر و تخم مرغ به مدت یکسال (خوردن سبزی، میوه، لبنیات) بیماری دیابت ریشه کن خواهد شد.
5. درمان اضافه وزن
اگر شما از هیکل و وزن نامناسب خود رنج می برید، گیاهخواری برترین درمان است. با مراجعه به پزشک تغذیه می توانید رژیم گیاهی کاملی دریافت نموده و به وزن مناسب خود دست پیدا کنید.
6. جذب مواد مغذی با رژیم گیاهخواری
یکی از مزایای رژیم گیاهخواری جذب مناسب مواد معدنی و آهن برای بدن است. مصرف لوبیا، سویا، کنجد، نخودفرنگی، آب آلو، انجیر، بلغور، کشمش، هندوانه، ارزن، کلم، عدس، سبزی هایی مثل اسفناج می تواند کمبود آهن و مواد معدنی را رفع نماید.
مضرات رژیم گیاهخواری
به دلیل عدم اطلاعات کافی در خصوص این رژیم، افراد زیادی با رژیم نا صحیح، ویتامین های زیادی را از خود دریغ می نمایند. البته بعد از چند روز این موضوع را حس خواهید کرد که بدنتان با کمبود کلسیم و پروتئین روبرو شده است.
1. گزینه های غذاهای گیاهخواری محدود است
کسانی که آغاز به گیاهخواری می نمایند فکر می نمایند که منوی غذاهای گیاهخواری محدود است، آن ها باید غذاهای جدیدی را اختراع نمایند.
2. افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال
می توان گفت که زیاده روی در خوردن گوشت، خطر ابتلا به سرطان کولورتال را افزایش می دهد. اما جدیداً با تحقیقات به عمل آمده متوجه شده اند که این نوع سرطان در بین گیاهخواران بیشتر از گوشت خواران است.
3. رسیدن کمتر مواد معدنی به استخوان
رژیم گیاهی ای متعادل است که با غذاهای دیگر مصرف شود. در غیر اینصورت به دلیل کمبود مواد معدنی در بدن، باعث ایجاد پوکی استخوان شده و بر کمبود تراکم استخوان تأثیر گذار است.
به دلیل عدم وجود تمامی مواد مغذی و گران شدن محصولات غذایی سالم رژیم گیاهخواری در ایران بسیار خطرناک است.
رژیم گیاهخواری طبق برنامه ی غذایی سالم، به چند طبقه مصرفی تقسیم بندیشده است.
- طبقه اول: غلات، میوه ها، سبزیجات، صیفی جات هستند
- طبقه دوم: پنیر و تخم مرغ هستند
- و طبقه سوم آن را شیر و لبنیات تازه و کم چرب تشکیل می دهند.
کشور ایران یک کشور در حال توسعه بوده و از صنایع غذایی در سطح کشورهای دیگر نیست. عناصری مانند روی، ویتامین A و ویتامین C و کلسیم درفراورده های گیاهی در ایران دیده نمی شود و این مساله باعث آسیب های بدنی در افراد می شود. مسلم است که اینگونه افراد دچار سوء تغذیه خواهند شد.
به جای گیاهخواری از تمامی واحدهای غذایی بهره ببرید
شما می توانید با رژیم غذایی سالم و استفاده از تمامی واحدهای غذایی به مقدار و در حد خود از رژیم سالم غذای بهره مند شوید. رژیمی که بتواند منابع غنی معدنی، آهن، کلسیم، پروتئین، منیزیم، ویتامین D بدنی را تأمین کند. با توجه به این موضوع متوجه خواهیم شد که در کشور ما با آغاز رژیم گیاهخواری، آغازی برای سوء تغذیه و بیماری های غیر درمان خواهد بود.
منبع: مجله انگیزه